„Планинско цунами” или язовир „Вайонт”

Наскоро попаднах на филм на National Geographic от поредицата „Миг от катастрофата”, посветен на язовир „Вайонт” в Италия. Той ме върна в студентските години, когато по време на лекции ни обясняваха колко трудна и отговорна е професията, която сме избрали и до какви последици може да доведе една грешка. Примерът, който ни даваха, беше именно с язовир „Вайонт” и високата 200 – метрова вълна предизвикана от свлякла се земна маса във водохранилището.

VajontDiga

Стръмните склонове на долината Вайонт били идеалното място за язовирна стена, тъй като давали възможност за сравнително тясна стена с малка дебелина, която да задържа огромно количество вода.

През 1956 г. започнали изкопните работи за основите на язовир „Вайонт” – дъгова стена с  дебелина в основата 27 м и 3.4 м на върха. Строителството продължило 2 години.

9 октомври 1963 година, над 200 – метрова вълна причинена от свличането на огромна земна маса прелива язовирната стена и 30 милиона тона вода преминават с около 140 км/ч и помитат цялата долина. Лонгароне е унищожен за по-малко от 2 минути.

Днес, 50 години след катастрофата, наричана „планинско цунами”, един от най-високите язовири в света не функционира. Високата 262 м стена на язовир „Вайонт” е паметник, който напомня за човешка грешка, довела до смъртта на около 2000 души в Италия.

Снимки преди и след опустошителната вълна може да видите тук: http://www.environmentandsociety.org/arcadia/expecting-disaster-1963-landslide-vajont-dam

Advertisements

2 Коментари to “„Планинско цунами” или язовир „Вайонт””

  1. night fury Says:

    полезна информация благодаря

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: